Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Σκύλε μου, φίλε μου!

Θα μπορούσα να σκεφτώ τόσα πολλά, να γράψω ένα εκατομμύριο λέξεις για αυτό το πλάσμα, για αυτό το δώρο της φύσης, το σκύλο. Όσα και να πεις για αυτόν δεν είναι αρκετά, δεν είναι ικανά να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής αυτού του ζώου, ποτέ δε θα είναι.
Πολλοί υποστηρίζουν πως στη ζωή χρειάζεσαι μόνο αγάπη για να είσαι ευτυχισμένος. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αν αυτό ισχύει όμως, τότε απλά χρειάζεσαι ένα σκύλο στη ζωή σου για να είσαι ευτυχισμένος. Ο σκύλος διδάσκει αγάπη, ο σκύλος είναι αγάπη, μια αγάπη χωρίς σύνορα, χωρίς να σε κρίνει, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, χωρίς καν να τη ζητήσεις. Είσαι στη ζωή του? Είσαι η ζωή του!

Ο σκύλος σου θα σε στηρίξει, θα είναι εκεί για σένα κάθε ώρα και λεπτό, χωρίς να τον νοιάζει ποιος είσαι και αν το αξίζεις. Δε σκέφτεται όπως ο άνθρωπος, δε σε βάζει σε κατηγορίες. Έναν σκύλο δεν τον νοιάζει αν έχεις χρήματα, αν είσαι ηθικός, αν φοράς κακόγουστα ρούχα, αν έχεις εξουσία, αν καπνίζεις, αν είσαι πολύχρωμος, αν είσαι όμορφος, αν είσαι άστεγος, αν, αν, αν…. Ακόμα κι αν είσαι εγκληματίας, δεν τον νοιάζει. Για αυτόν είσαι τα πάντα. Δε θα χάσει ποτέ την ευκαιρία να σου γλύψει άλλη μια φορά το πρόσωπο, να πέσει άλλη μια φορά στην αγκαλιά σου, να ξαπλώσει για να κοιμηθεί δίπλα σου.
Όταν σε κοιτάζει στα μάτια, σου τα λέει όλα. Οι άνθρωποι μιλούν την ίδια γλώσσα, και πολλές φορές έχουν προβλήματα επικοινωνίας. Ο σκύλος δε μιλάει τη γλώσσα σου, αλλά σε καταλαβαίνει. Καταλαβαίνει πότε είσαι χαρούμενος, πότε είσαι θλιμμένος, πότε έχεις ανάγκη από τρυφερότητα. Έχει ένστικτο, και το χρησιμοποιεί για σένα. Και εσύ τον καταλαβαίνεις, σου τα λέει όλα με αυτή τη μοναδική εκφραστικότητά του, τις κινήσεις του, το βλέμμα του, τη διάθεσή του.

Αν είχα μια ευχή για τους ανθρώπους θα ήταν να είναι όπως οι σκύλοι. Εμείς βάζουμε εμπόδια στη σκέψη μας, εμείς είμαστε ικανοί να καταστρέψουμε κάθε τι όμορφο γύρω μας. Εμείς θέλουμε κυρίως να παίρνουμε, όχι να δίνουμε. Εμείς απλά δεν είμαστε σκύλοι… δυστυχώς! Μπορεί να χρειαζόμαστε ένα σωρό πράγματα, αγάπη, χρήματα, υλικά αγαθά, για να γίνουμε ευτυχισμένοι, ενώ αυτός θα αρκεστεί σε μια απλή βόλτα στη φύση, σε ένα παιχνιδάκι και στη συντροφικότητα, και θα είναι 10 φορές πιο ευτυχισμένος από ό,τι εμείς.
Η αφοσίωση ενός σκύλου σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι έχεις ακόμα να μάθεις πολλά ως άνθρωπος, εσύ που δεν πλησιάζεις καν τις αρετές του, που μπορεί να έχεις λάβει χίλια καλά από άλλους ανθρώπους, όμως με το ένα στραβό που θα σου κάνουν μπορεί να τα ξεχάσεις όλα. Ο σκύλος δεν πατάει delete, δεν είναι αγνώμων, θα του δώσεις ένα, και θα σου επιστρέψει δέκα. Μπορεί ακόμα και να τον βασανίσεις αν είσαι κτήνος, να τον πληγώσεις 9 στις 10, αυτός όμως θα σε εκτιμήσει μόνο για αυτή τη 10η φορά που του φέρθηκες καλά. Αυτή είναι η ανιδιοτέλειά του,  την οποία δε θα βρεις σε αυτό το βαθμό σε κανένα άλλο ζώο αυτού του πλανήτη.
Ο σκύλος σου δε θα σε χορτάσει ποτέ, η αληθινή αγάπη δεν έχει όρια. Θα τρέξει πάντα στην αγκαλιά σου, θα κατουρηθεί από τη χαρά του (κυριολεκτικά και μεταφορικά) όταν σε δει να μπαίνεις στο σπίτι. Ακόμα κι αν λείπεις μόνο 10 λεπτά, θα ξεσηκώσει το σύμπαν, σα να έλλειπες για χρόνια, για να σου δείξει πόσο πολύ εκτιμά την παρουσία σου, το ότι απλά βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο μαζί του. Ο σκύλος θα δώσει τη ζωή του για σένα, αν καταλάβει ότι κινδυνεύεις, δε θα το σκεφτεί στιγμή. Θα κάτσει να μάθει από σένα, να σε υπακούει για να σε κάνει ευτυχισμένο. Θα σε οδηγήσει με υπομονή στο δρόμο αν είσαι τυφλός, θα προστατέψει τα παιδιά σου χωρίς να το ζητήσεις, θα σε κοιτάξει λυπημένα για να σου ζητήσει συγγνώμη για τις ζαβολιές του. Ακόμα και όταν εσύ τον εκμεταλλευτείς, τον αδικήσεις, τον τρέξεις από δω κι από κει, τον σύρεις μέσα σε πλήθος, τον κάνεις μέχρι και ατραξιόν για τη δικιά σου προβολή, αυτός απλά θα κοιτάξει τριγύρω με τα αθώα του ματάκια για να καταλάβει τι συμβαίνει, με κάθε καλοσύνη. Πώς γίνεται να μη συγκινηθείς μπροστά στα αγνά του αισθήματα?
Όποιος έχει ζήσει με σκύλο στη ζωή του γνωρίζει, όποιος όχι, δε μπορώ παρά να του ευχηθώ να το κάνει κάποτε. Το να μην αγαπάει κάποιος τα ζώα δείχνει πολλά για το ποιόν του. Το να μην αγαπάει και να μην εκτιμάει τους σκύλους συγκεκριμένα και την προσφορά τους δείχνει έναν άνθρωπο κενόδοξο και μικροπρεπή.
Οι τετράποδοι φίλοι μας είναι το μεγαλύτερο σύμβολο φιλίας, οι καθημερινοί ήρωες της ζωής μας. Και εμείς τους έχουμε ανάγκη αυτούς τους ήρωες, να μας καθοδηγούν, να μας δίνουν το σωστό παράδειγμα, να μας κάνουν ουσιαστικότερους. Μια διάσημη ταινία της Disney αρχίζει με τη σπουδαία φράση που είπε ο Josh Billings: ‘’Σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν, το κούνημα της ουράς ενός σκύλου’’. Αφού δεν είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σκύλοι, τουλάχιστον ας γίνουμε χάρη σε αυτούς καλύτεροι άνθρωποι.

Γράφει ο Ντέμης Νικολαΐδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου