Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τα 20 travel tips ενός solo traveler


Έτοιμος για ταξίδι? Με ή χωρίς παρέα, φρόντισε να είναι μοναδικό! Μετά από παρότρυνση των φίλων μου παραθέτω εδώ τα 20 αγαπημένα μου ταξιδιωτικά tips που μπορούν να κάνουν την εμπειρία σου αξέχαστη:


1) Μην φτιάχνεις τη βαλίτσα σου τελευταία στιγμή. Κατά 90% κάτι θα ξεχάσεις να πάρεις μαζί.

2) Φτιάξε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θέλεις να πάρεις, βάλε τικ μόνο αφού τα πακετάρεις!

3) Άνετα παπούτσια! Ό,τι χαρακτήρα και να έχει το ταξίδι σου (επαγγελματικό, αναψυχής κλπ) σίγουρα θες άνετες μετακινήσεις και όχι φουσκαλίτσες στα πόδια, για αυτό φρόντισέ το.

4) Προνόησε και οργανώσου από πριν! Ψάξε και γράψε σε ένα χαρτί ή στο κινητό σου όλες τις πληροφορίες που θα σου φανούν χρήσιμες στο ταξίδι, είτε πρόκειται για τα αξιοθέατα που θα δεις, είτε για τη μεταφορά σου από τα αεροδρόμια / σταθμούς τρένων κλπ, είτε για όποια δραστηριότητα θέλεις να κάνεις εκεί. Και φυσικά επιβάλλεται μια επιβεβαίωση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου σου επικοινωνώντας μαζί τους από πριν, ώστε να αποφευχθούν λάθη κατά την άφιξή σου (Ορισμένες φορές οι διευθύνσεις που αναγράφονται στην κράτηση είναι λανθασμένες). Όσο πιο προετοιμασμένος πας, τόσο λιγότερα διλήμματα και εκπλήξεις θα αντιμετωπίσεις.

5) The lighter the better! Τίποτα δεν σε ταλαιπωρεί περισσότερο από το βάρος σε ένα ταξίδι! Αυτή η έμμονη ιδέα πως χρειαζόμαστε όλη την περιουσία μας για μια απουσία λίγων ημερών είναι το μεγαλύτερο αγκάθι. Εν τέλει είσαι φορτωμένος χωρίς λόγο, τα ¾ αυτών που κουβαλάς δεν τα χρησιμοποιείς ποτέ, και κάνεις ο ίδιος τη ζωή σου δύσκολη. Για αυτό λίγα και καλά, όσο πιο ανάλαφρος είσαι και με βαλίτσα και χωρίς, τόσο πιο καλά θα περάσεις!

6) Πρόσεχε τα ml σου! Κυρίως στη χειραποσκευή στο αεροδρόμιο, κάθε συσκευασία με υγρό προϊόν που κουβαλάς τύπου σαμπουάν, κρέμα, κολώνια, αποσμητικό, οδοντόκρεμα κλπ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 ml ξεχωριστά, και το 1 λίτρο συνολικά και αθροιστικά.

7) Μην κουβαλάς ποτέ πολλά μετρητά πάνω σου. Οποιαδήποτε αναποδιά, απώλεια, κλοπή μπορεί να σου καταστρέψει το υπόλοιπο του ταξιδιού (για καλό και κακό έχε πάντα μαζί σου είτε σε μη εμφανές σημείο πάνω σου είτε καλά κρυμμένη στο ξενοδοχείο σου μια κάρτα ανάληψης, η οποία μπορεί να σε σώσει σε έκτακτη περίπτωση).

8) Φαγητό! Πάρε πάντα μαζί σου κάτι για ώρα ανάγκης, σαντουιτσάκια, κρουασάν ή ό,τι άλλο πιστεύεις πως σου χρειάζεται. (Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί, είτε για μια λιγούρα εν ώρα ταξιδιού / αναμονής για ανταπόκριση, είτε βρίσκεσαι σε σημείο όπου δεν υπάρχει κάτι στο δρόμο αν πεινάσεις, είτε απλώς είναι όλα κλειστά ή όλα όσα υπάρχουν γύρω σου είναι πανάκριβα και θες να γλιτώσεις τα έξοδα...)

9) Σε περίπτωση που ταξιδεύεις σε μια χώρα με διαφορετικό νόμισμα, ενημερώσου από πριν για την ισοτιμία με το δικό σου, ώστε να μην πέσεις θύμα εξαπάτησης εκεί.

10) Αν χρειαστείς αλλαγή νομίσματος, επίλεξε ως πρώτη λύση τα ειδικά γραφεία συναλλάγματος (exchange currency offices) και όχι την ανάληψη από ξένο ΑΤΜ με την ελληνική σου κάρτα (Η προμήθεια της τράπεζας λόγω συναλλαγής καταστήματος εξωτερικού και λόγω μετατροπής νομίσματος σε επιβαρύνει αρκετά περισσότερο στο σύνολο. Από γραφείο σε γραφείο συναλλάγματος οι τιμές διαφέρουν για αυτό τσέκαρε πάντα στους ηλεκτρονικούς πίνακες και άλλαξε εκεί που σε συμφέρει περισσότερο! Απόφυγε την αλλαγή σε αεροδρόμια όπου η ισοτιμία είναι συνήθως η χειρότερη).

11) Ζήτα χάρτη της πόλης από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σου (πάντα και παντού σου δίνουν δωρεάν), καθώς και οδηγίες για όσα θες να μάθεις και να επισκεφθείς.

12) Πάρε μαζί σου ένα λουκετάκι, για να κλειδώνεις τη βαλίτσα ή το ντουλάπι φύλαξης των πραγμάτων σου. (Κάποιες φορές σε ξενοδοχεία και ξενώνες μπορεί να υπάρχουν θυρίδες, όμως τα λουκέτα χρεώνονται έξτρα αν δεν έχεις δικό σου).

13) Πάρε ομπρέλα! Ευτυχώς χάρη στην τεχνολογία μπορείς να τσεκάρεις από πριν τι καιρό θα κάνει εκεί που πας, όμως καλού κακού προφυλάξου για να μη βρεθείς εξ' απροόπτου, δεν πιάνει και τόσο χώρο στη βαλίτσα άλλωστε.

14) Carpe diem! Άδραξε τη μέρα σου, σήκω νωρίς και εκμεταλλεύσου το χρόνο σου κατά βούληση, σε όσα θέλεις να δεις και να κάνεις. Ο χαμένος χρόνος είναι τεράστια απώλεια.

15) Αποθανάτισε τις στιγμές σου! Ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι, τι να πρωτοθυμάται... φωτογραφίες και βίντεο λοιπόν για να μπορείς να κρατάς τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις ζωντανά ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.

16) Ρωτώντας πας στην πόλη! Για οποιαδήποτε απορία, παράλειψη, αδιέξοδο, ΡΩΤΑ! Δεν είναι ντροπή, ούτε αδυναμία, είναι φυσική ανάγκη για επικοινωνία. Ό,τι και να συμβεί άλλωστε μην ξεχνάς, είσαι ένας άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους!

17) Κράτα τα μάτια και το μυαλό σου ανοιχτά! Όσον αφορά την ασφάλειά σου, έχε διαρκώς το νου σου στα προσωπικά σου αντικείμενα. Τις βραδινές ώρες εφόσον δεν γνωρίζεις την επικινδυνότητα του μέρους, προτίμησε την κυκλοφορία σε μεγάλους πολυσύχναστους δρόμους με φώτα. Σε περίπτωση που κάποιος ανεπιθύμητος σε πλησιάσει, απόφυγέ τον ήρεμα αλλά αυστηρά, κι αν δεις ότι επιμένει, απευθύνσου στην τοπική αστυνομία αν βρίσκεται κάπου κοντά σου, ή ανακατώσου με το πλήθος γύρω σου ή μπες στο κοντινότερο μαγαζί, εκεί δεν θα σε πειράξει κανείς. Οι νόμοι και οι αντιλήψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα, για αυτό προσοχή στη γενικότερη συμπεριφορά σου, ίσως κάτι που εσύ θεωρείς λογικό να είναι προσβλητικό και παράνομο για τον άλλον! Μπορεί εκεί που πας να δεις πράγματα που δε θα καταλάβεις, ανθρώπους και νοοτροπίες διαφορετικές από τα δικά σου πρότυπα, σεβάσου και νιώσε λοιπόν τη διαφορετικότητα, όπως απαιτείς και οι άλλοι να σέβονται τη δικιά σου. Κανείς δε σε αναγκάζει να ενστερνιστείς μια ξένη φιλοσοφία, σίγουρα όμως παρακολουθώντας τη μπορείς να μάθεις πολλά και για σένα τον ίδιο! Το ταξίδι δεν είναι δοκιμασία, είναι δίδαγμα και γνώση.

18) Δοκίμασε ντόπια κουζίνα. Καλά τα αξιοθέατα, καλοί και οι άνθρωποι, όμως σίγουρα η οσμή και η γεύση σου δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα σε ένα ξένο μέρος, τρώγοντας τα εκάστοτε δικά του προϊόντα... είναι και αυτός ένας τρόπος να δεις μέσα από τα μάτια τους! Όπως λέγεται χαρακτηριστικά τον τόπο δεν τον βλέπεις μόνο, τον γεύεσαι κιόλας.

19) Σακουλίτσες! Χρήσιμες πάντα και παντού, ποτέ δεν τις σκεφτόμαστε πριν φύγουμε, πάντα τις χρειαζόμαστε τελικά! Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα απ' το να κάνεις τη βόλτα σου και τα χέρια σου να είναι γεμάτα, είτε αυτό που κρατάς είναι χάρτης, είτε νερό, φαγητό, ομπρέλα, κάποιο σουβενίρ (ω ναι, τα πουλάνε και χωρίς σακούλα ενίοτε, τρέλα!). Για αυτό την έχεις μαζί σου, έχοντας μέσα συγκεντρωμένα όλα όσα θες να κρατάς, και όλα όμορφα και απλά.

20) Αυτοσχεδίασε! Σε κάθε ταξίδι σου έχεις την ευκαιρία να ξεφύγεις από τη ρουτίνα, ξέχνα λοιπόν κάθε φόβο, με ψυχραιμία και υπομονή όπου χρειάζεται, ενεργοποίησε το μυαλό και το σώμα σου, βγες απ’ τα καλούπια σου, εμπλέξου με τους ξένους και τους συνταξιδιώτες, επικοινώνησε και μάθε πράγματα, σημείωσε όσα θες να θυμάσαι, απόβαλλε το μανδύα του πρέπει και δράσε ελεύθερα, χωρίς στάνταρ πρόγραμμα. Τα πιο ωραία που ζούμε και θυμόμαστε είναι τα αυθόρμητα, όταν ακολουθούμε το ένστικτό μας, και κάπως έτσι πρέπει να ζήσουμε κι αυτή τη στιγμή!

Keep traveling & enjoy!
«Ταξιδεύωάρα υπάρχω


Γράφει ο Ντέμης Νικολαϊδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου